Obsah
Kávovar na espresso je dnes nevyhnutnou súčasťou vašej kuchyne, či už je manuálny alebo automatický. Umožňuje vám pripraviť veľmi dobrú kávu na začiatok dňa za pár okamihov.
Hoci má mnoho výhod, má jednu veľkú nevýhodu: ťažko sa čistí.
Ak si nie ste istí, ako čistiť kávovar, prečítajte si tento článok.
Prečo je čistenie kávovaru dôležité?
Čistenie kávovaru je prospešné v mnohých ohľadoch! Po prvé, zvyšuje životnosť kávovaru. Pravidelné čistenie je dostatočné na ochranu stroja pred korozívnymi prvkami, ktoré by mohli zhoršiť jeho výkon.
Pravidelné čistenie kávovaru je tiež veľmi dobrý spôsob, ako zachovať chuť pripravovanej kávy. Chuť nikdy nie je ovplyvnená zvyškami, ktoré sa usadzujú na dne kávovaru. Pri každom použití si vychutnáte espresso v optimálnych podmienkach.
Kedy je potrebné čistiť kávovar na espresso?
Frekvencia čistenia kávovaru závisí priamo od toho, ako často ho používate. Úprimne povedané, nikto vám nepovie, či ho máte čistiť po 2 alebo 3 mesiacoch. Základom je, že by ste nikdy nemali čakať, kým sa na vašom stroji objavia známky slabosti, a až potom uvažovať o jeho čistení.
Kvalitné kávovary by sa mali vo všeobecnosti čistiť každé dva až tri mesiace. Na druhej strane základné modely vyžadujú takmer každodenné čistenie.
Údržba kávovaru
Bez ohľadu na to, aký typ kávovaru máte, pred čistením by ste ho mali odpojiť zo zásuvky. Je tiež dôležité presne vedieť, či ide o stroj vyššej, strednej alebo základnej úrovne. V závislosti od úrovne jeho výkonu budete mať predstavu o tom, ako dlho bude trvať jeho čistenie.
Ak spozorujete usadeniny vodného kameňa, mali by ste naplánovať odstránenie vodného kameňa. Na tento účel je nevyhnutné vyčistiť celý okruh, ktorým prechádza voda na prípravu espressa.
Odvápnenie kávovaru, #údržba je dôležitá #káva #gorenje pic.twitter.com/R4kXIzLc9O
– petr vokal (@PVokal) marec 28, 2015
Na vyčistenie klasického kávovaru stačí biely ocot. Pre kávovar na espresso budete potrebovať aj ďalšie komponenty, ktoré sú známe svojimi pozoruhodnými schopnosťami odstraňovať vodný kameň, ako je napríklad jedlá sóda. Tie by nemali byť príliš kyslé, aby sa nepoškodil stav vášho kávovaru. Na trhu sú k dispozícii súpravy na odstraňovanie vodného kameňa pripravené na použitie. Pred začatím tejto operácie však nezabudnite odstrániť použitý modul. Odstraňovanie vodného kameňa by sa malo vykonávať dovtedy, kým sa kávovar úplne zbaví zvyškov.
Aby ste zabránili korózii stroja, mali by ste vyčistiť aj jeho vonkajšiu časť.
Dodržiavaním týchto pokynov a ich pravidelným opakovaním si môžete byť istí, že váš kávovar vydrží a bude vám poskytovať veľmi kvalitnú kávu. Ak si stále nie ste istí, ako čistiť kávovar, pozrite si tento návod.