Nie je nič lepšie ako ľahký marhuľový koláč, ktorý uspokojí vaše chuťové poháriky! Vďaka jemnej štruktúre a sladkej chuti je tento dezert ideálny pre malých aj veľkých. Postupujte podľa nasledujúcich krokov a ľahko si pripravte ľahký marhuľový koláč.
Ingrediencie pre 4 osoby
- 125 g múky
- 2 vajcia
- 100 g cukru
- 25 g masla (pri izbovej teplote)
- 100 g tvarohu
- 50 g mandľového prášku
- 1 vrecúško prášku do pečiva
- 2 marhule (čerstvé alebo konzervované)
- 20 ml mlieka
Kroky pri príprave
1. Predhrejte rúru na 180 °C.
2. V hrnci na miernom ohni rozpustite maslo.
3. V miske zmiešajte múku, cukor, mandľový prášok a droždie.
4. Do predchádzajúcej zmesi pridajte vajcia a dobre premiešajte, kým nezískate homogénnu hmotu.
5. Do cesta vmiešajte tvaroh a mlieko, potom postupne pridávajte rozpustené maslo a dobre vymiešajte do hladka.
6. Marhule poukladáme na dno maslom vymastenej tortovej formy a posypeme trochou cukru.
7. Na marhule nalejte zmes a rovnomerne ju rozotrite po povrchu formy.
8. Koláč pečieme približne 35 minút alebo kým po vložení noža do stredu koláča nevyjde ostrie suché.
9. Pred odformovaním nechajte vychladnúť a podávajte vychladený!
Pôvod receptu na ľahký marhuľový koláč
Ľahký marhuľový koláč je tradičný a veľmi obľúbený dezert. Jeho recept vymyslel v 18. storočí taliansky kuchár. Jeho tajomstvo spočíva v použití čerstvých marhúľ, ktoré mu dodávajú lahodnú chuť.
Tento koláč je veľmi jednoduchý na prípravu. Skladá sa najmä z múky, cukru, vajec, droždia a masla, ku ktorým sa pridávajú kúsky marhúľ. Po upečení sa marhule rozpustia v cestíčku a dodajú mu jedinečnú a lahodnú chuť.
Ľahký marhuľový koláč je veľmi chutný a môže sa podávať pri všetkých príležitostiach. Často sa podáva so šľahačkou, vanilkovou zmrzlinou alebo čerstvým ovocím.
Vďaka jednoduchým a chutným surovinám je tento koláč klasikou talianskeho pečiva a všetci ho milujú.