Home » Praktyczne wskazówki » Lahodná musaka: jednoduchý grécky recept!

Lahodná musaka: jednoduchý grécky recept!

Obsah

Máte chuť na chutný recept, ktorý si každý zamiluje? Moussaka je grécky recept zo zeleniny, mletého mäsa a syra, ktorý sa konzumuje teplý a je ideálny na rodinné stolovanie.

Postupujte podľa nasledujúcich krokov a naučte sa, ako si pripraviť vlastnú musaku!

Ingrediencie pre 4 osoby

  • 800 gramov mletého mäsa
  • 4 baklažány
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 500 ml paradajkovej passaty
  • 100 ml olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 200 gramov strúhaného syra
  • 3 vajcia

Kroky pri príprave

1. Predhrejte rúru na 180 °C.

2. Baklažány nakrájajte na tenké plátky a položte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Ochutíme trochou olivového oleja, soľou a korením. Plátky baklažánov pečieme 15 minút, kým nie sú ľahko opečené.

3. Medzitým rozohrej panvicu s trochou olivového oleja a 5 minút na ňom opekaj nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte mleté mäso a varte, kým nie je prepečené. Podľa chuti pridajte soľ a korenie.

4. Pridáme paradajkovú passatu a nasekanú petržlenovú vňať, premiešame a dusíme na miernom ohni 10 minút.

5. Do rúry na pečenie dajte vrstvu mletého mäsa, potom ho prikryte plátkami baklažánu, na vrch dajte ďalšiu vrstvu mäsa a prikryte zvyšnými plátkami baklažánu.

6. Rozšľahajte vajcia a zmiešajte ich s nastrúhaným syrom, potom túto zmes nalejte na plátky baklažánu a dobre ju rozotrite drevenou stierkou.

7. Pečieme v rúre 20 minút, kým syr dobre nezhnedne. Podávajte horúce.

Pôvod receptu na musaku

Moussaka je symbolický recept gréckej kuchyneale je obľúbený aj v balkánskych krajinách, ako je Turecko, Bulharsko a Macedónsko.

Zvyčajne sa skladá z vrstiev mletého mäsa, baklažánu a bešamelovej omáčky. Zvyčajne sa podáva teplý, ale môže sa podávať aj studený.

Moussaka sa prvýkrát spomína v starogréckej kuchárskej knihe Deipnosophistae (alebo Hostina učencov), ktorú napísal aténsky grécky autor Athenaeus.

Opisuje recept s názvom plakountos, čo je druh koláča z mletého mäsa a zeleniny, ktorý je veľmi podobný musake.

Postupom času sa recept vyvíjal a prispôsoboval rôznym chutiam a kulinárskym kultúram. Preto je v súčasnosti taký obľúbený aj v iných krajinách Blízkeho východu a na Balkáne.

Moussaka sa stala jedným z najobľúbenejších receptov v gréckej kuchyni a v súčasnosti sa považuje za národné jedlo.


Davida
O autorze, Davida
David je šéfredaktorom portálu Ludiaakomy.sk Jeho úlohou je motivovať a viesť redakčný tím, aby vytváral kvalitné a aktuálne informácie zo všetkých oblastí života v domácnosti a záhradkárstva. David je tiež veľkým milovníkom prírody a vždy sa snaží byť v kontakte s prírodným prostredím. Je členom miestneho ochranárskeho združenia a angažuje sa v boji za ochranu a zmiernenie klimatických zmien.