Máte chuť na chutný recept, ktorý si každý zamiluje? Moussaka je grécky recept zo zeleniny, mletého mäsa a syra, ktorý sa konzumuje teplý a je ideálny na rodinné stolovanie.
Postupujte podľa nasledujúcich krokov a naučte sa, ako si pripraviť vlastnú musaku!
Ingrediencie pre 4 osoby
- 800 gramov mletého mäsa
- 4 baklažány
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 500 ml paradajkovej passaty
- 100 ml olivového oleja
- 2 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- Soľ a korenie podľa chuti
- 200 gramov strúhaného syra
- 3 vajcia
Kroky pri príprave
1. Predhrejte rúru na 180 °C.
2. Baklažány nakrájajte na tenké plátky a položte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Ochutíme trochou olivového oleja, soľou a korením. Plátky baklažánov pečieme 15 minút, kým nie sú ľahko opečené.
3. Medzitým rozohrej panvicu s trochou olivového oleja a 5 minút na ňom opekaj nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte mleté mäso a varte, kým nie je prepečené. Podľa chuti pridajte soľ a korenie.
4. Pridáme paradajkovú passatu a nasekanú petržlenovú vňať, premiešame a dusíme na miernom ohni 10 minút.
5. Do rúry na pečenie dajte vrstvu mletého mäsa, potom ho prikryte plátkami baklažánu, na vrch dajte ďalšiu vrstvu mäsa a prikryte zvyšnými plátkami baklažánu.
6. Rozšľahajte vajcia a zmiešajte ich s nastrúhaným syrom, potom túto zmes nalejte na plátky baklažánu a dobre ju rozotrite drevenou stierkou.
7. Pečieme v rúre 20 minút, kým syr dobre nezhnedne. Podávajte horúce.
Pôvod receptu na musaku
Moussaka je symbolický recept gréckej kuchyneale je obľúbený aj v balkánskych krajinách, ako je Turecko, Bulharsko a Macedónsko.
Zvyčajne sa skladá z vrstiev mletého mäsa, baklažánu a bešamelovej omáčky. Zvyčajne sa podáva teplý, ale môže sa podávať aj studený.
Moussaka sa prvýkrát spomína v starogréckej kuchárskej knihe Deipnosophistae (alebo Hostina učencov), ktorú napísal aténsky grécky autor Athenaeus.
Opisuje recept s názvom plakountos, čo je druh koláča z mletého mäsa a zeleniny, ktorý je veľmi podobný musake.
Postupom času sa recept vyvíjal a prispôsoboval rôznym chutiam a kulinárskym kultúram. Preto je v súčasnosti taký obľúbený aj v iných krajinách Blízkeho východu a na Balkáne.
Moussaka sa stala jedným z najobľúbenejších receptov v gréckej kuchyni a v súčasnosti sa považuje za národné jedlo.