Ak hľadáte jednoduchý a chutný recept na prípravu, falafely sú skvelou voľbou.
Vyrábajú sa z cíceru a ďalších stredomorských korenín, ktoré z nich robia chutné jedlo. Falafely sú tiež veľmi výživné a vhodné pre vegetariánsku stravu.
V tomto článku sa s vami podelíme o recept na pravé falafely, ktoré si môžete pripraviť doma.
Postupujte podľa neho krok za krokom a vychutnajte si chrumkavé falafely s lahodne voňavou chuťou.
Ingrediencie pre 4 osoby
- 400 g sušeného cíceru ;
- 1 stredne veľká cibuľa ;
- 2 strúčiky cesnaku ;
- 2 čajové lyžičky rasce;
- 2 čajové lyžičky mletého koriandra ;
- 2 polievkové lyžice múky ;
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny;
- Olivový olej ;
- Soľ a korenie.
Prípravné kroky
1. Deň vopred vložte sušený cícer do veľkej misy a zalejte ho vodou. Nechajte ju namočenú cez noc.
2. Cícer scedíme, prepláchneme ho studenou vodou a potom ho nahrubo roztlačíme vidličkou alebo škrabkou na zemiaky.
3. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame.
4. V miske zmiešajte pretlačený cícer, nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak, rascu, mletý koriander, múku, sódu bikarbónu a štipku soli. Zmiešajte na hladkú kašu.
5. Vytvorte malé guľôčky a sploštite ich do tvaru falafielov.
6. Rozpáľte panvicu s kvapkou olivového oleja a falafely pripravujte na strednom ohni (180 °C) približne 5 minút, kým nebudú z oboch strán zlatisté.
7. Podávajte teplé alebo studené podľa vašich preferencií.
Falafely sa dajú pripraviť na mnoho rôznych spôsobov, ako ukazujú tieto sladké zemiakové falafely nájdené na Instagrame :
Pôvod receptu na falafel
Falafely sú knedle z cíceru alebo fazule, roztlačené a zmiešané s korením a cibuľou. Sú typické pre Blízky východ a pre Izraelčanov sa považujú za národné jedlo.
Pôvod falafelu je kontroverzný a nie je jasné, odkiaľ pochádza. Niektorí tvrdia, že recept vznikol v Egypte, zatiaľ čo iní tvrdia, že bol vynájdený v Izraeli. Tak či onak, falafel sa stal mimoriadne populárny na celom svete a považuje sa za jedno z najchutnejších a najzdravších jedál.
Falafely sa zvyčajne podávajú s humusom, šalátmi a omáčkami. Môžu sa jesť aj ako občerstvenie alebo sa pridávajú do sendvičov. Sú vynikajúcim zdrojom bielkovín a sú tiež bohaté na vlákninu a vitamíny.