Home » Praktyczne wskazówki » Okoreňte svoju kuchyňu libanonskými chuťami bez toho, aby ste museli preplatiť banku, s týmto receptom na falafel

Okoreňte svoju kuchyňu libanonskými chuťami bez toho, aby ste museli preplatiť banku, s týmto receptom na falafel

Obsah

Ak hľadáte jednoduchý a chutný recept na prípravu, falafely sú skvelou voľbou.

Vyrábajú sa z cíceru a ďalších stredomorských korenín, ktoré z nich robia chutné jedlo. Falafely sú tiež veľmi výživné a vhodné pre vegetariánsku stravu.

V tomto článku sa s vami podelíme o recept na pravé falafely, ktoré si môžete pripraviť doma.

Postupujte podľa neho krok za krokom a vychutnajte si chrumkavé falafely s lahodne voňavou chuťou.

Ingrediencie pre 4 osoby

  • 400 g sušeného cíceru ;
  • 1 stredne veľká cibuľa ;
  • 2 strúčiky cesnaku ;
  • 2 čajové lyžičky rasce;
  • 2 čajové lyžičky mletého koriandra ;
  • 2 polievkové lyžice múky ;
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny;
  • Olivový olej ;
  • Soľ a korenie.

Prípravné kroky

1. Deň vopred vložte sušený cícer do veľkej misy a zalejte ho vodou. Nechajte ju namočenú cez noc.

2. Cícer scedíme, prepláchneme ho studenou vodou a potom ho nahrubo roztlačíme vidličkou alebo škrabkou na zemiaky.

3. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame.

4. V miske zmiešajte pretlačený cícer, nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak, rascu, mletý koriander, múku, sódu bikarbónu a štipku soli. Zmiešajte na hladkú kašu.

5. Vytvorte malé guľôčky a sploštite ich do tvaru falafielov.

6. Rozpáľte panvicu s kvapkou olivového oleja a falafely pripravujte na strednom ohni (180 °C) približne 5 minút, kým nebudú z oboch strán zlatisté.

7. Podávajte teplé alebo studené podľa vašich preferencií.

Falafely sa dajú pripraviť na mnoho rôznych spôsobov, ako ukazujú tieto sladké zemiakové falafely nájdené na Instagrame :

Pôvod receptu na falafel

Falafely sú knedle z cíceru alebo fazule, roztlačené a zmiešané s korením a cibuľou. Sú typické pre Blízky východ a pre Izraelčanov sa považujú za národné jedlo.

Pôvod falafelu je kontroverzný a nie je jasné, odkiaľ pochádza. Niektorí tvrdia, že recept vznikol v Egypte, zatiaľ čo iní tvrdia, že bol vynájdený v Izraeli. Tak či onak, falafel sa stal mimoriadne populárny na celom svete a považuje sa za jedno z najchutnejších a najzdravších jedál.

Falafely sa zvyčajne podávajú s humusom, šalátmi a omáčkami. Môžu sa jesť aj ako občerstvenie alebo sa pridávajú do sendvičov. Sú vynikajúcim zdrojom bielkovín a sú tiež bohaté na vlákninu a vitamíny.


Davida
O autorze, Davida
David je šéfredaktorom portálu Ludiaakomy.sk Jeho úlohou je motivovať a viesť redakčný tím, aby vytváral kvalitné a aktuálne informácie zo všetkých oblastí života v domácnosti a záhradkárstva. David je tiež veľkým milovníkom prírody a vždy sa snaží byť v kontakte s prírodným prostredím. Je členom miestneho ochranárskeho združenia a angažuje sa v boji za ochranu a zmiernenie klimatických zmien.