Dnes sa s vami podelíme o chutný a ľahko pripraviteľný recept, ktorý si zamiluje celá rodina: paradajkový koláč. Je to klasický recept ktorý má rodinné korene a je stále veľmi obľúbený. Pripravuje sa z čerstvých paradajok a byliniek. potešenie pre chuťové poháriky. Postupujte podľa nasledujúcich krokov a naučte sa pripraviť tento lahodný paradajkový koláč.
Ingrediencie pre 4 osoby:
-
- 1 krehké cesto 250 g
- 4 paradajky, každá po 250 g
- 2 cibule, každá po 50 g
- 1 bazalková kytica
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy :
1. Predhrejte rúru na 200 °C.
2. Odlúpnite a Nakrájajte cibuľu.
3. Na panvici rozohrejte olivový olej a opečte na ňom cibuľu do sklovita.
4. Paradajky ošúpeme, odrežeme vrcholky a odstránime semienka. Nakrájajte ich na tenké plátky a pridajte ich do panvice k cibuli. Dusíme 5 minút za pravidelného miešania.
5. Kváskové cesto rozvaľkajte na plechu odolnom voči rúre a Koláčovú formu vyložíme cestom.. Pichnite do spodnej časti cesta vidličkou a rozotri zmes paradajok a cibule.
6. Posyp bazalkou a dochuťte podľa chuti.
7. Pečieme 25 minút pri 200 °C alebo kým kôrka nie je zlatistá a zelenina uvarená.
8. Paradajkový koláč podávajte teplý alebo vlažný.
Pôvod receptu na paradajkový koláč
Paradajkový koláč je recept, ktorý pochádza z dávnych čias. Rimania boli prví, ktorí pripravovali koláče na báze paradajok. V tom čase sa paradajky jedli vo forme omáčky a považovali sa za vysoko výživnú potravinu. Tento recept potom v 16. storočí prevzali Španieli a rozšíril sa do Európy. V 18. storočí sa paradajkový koláč dostal do Spojených štátov a mal veľký úspech. Dnes je jedným z najobľúbenejších najobľúbenejšie recepty a najobľúbenejšie recepty na svete.