Home » Praktyczne wskazówki » Pripravte si brandade de morue parmentière: lahodnú zmes rýb a zemiakov!

Pripravte si brandade de morue parmentière: lahodnú zmes rýb a zemiakov!

Brandade morue parmentière zo sušenej tresky a zemiakov je chutný recept, ktorý poteší chuťové poháriky malých aj veľkých. Ľahko sa pripravuje a má bohatú chuť, je cenená pre svoju krémovú konzistenciu a lahodnú jódovanú chuť. Prečítajte si, ako pripraviť tento tradičný recept.

Ingrediencie pre 4 osoby

    • 500 g solenej tresky
    • 2 stredne veľké zemiaky
    • 1 stredná cibuľa
    • 40 g masla
    • 1 strúčik cesnaku
    • 2 polievkové lyžice olivového oleja
    • Soľ, čierne korenie a muškátový oriešok podľa chuti.

Kroky prípravy

1. Namočte tresku do studenej vody na 12 hodín.
2. Tresku sceďte a opláchnite v studenej vode.
3. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky.
4. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode do mäkka (asi 15 minút).
5. Zemiaky scedíme a roztlačíme vidličkou.
6. V hrnci rozpustite maslo na miernom ohni a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Varte, kým cibuľa nie je priesvitná (asi 5 minút).
7. Pridajte scedenú tresku a premiešajte drevenou stierkou, kým sa všetky prísady dobre nespoja (asi 5 minút).
8. Vmiešajte zemiakovú kašu a miešajte, kým sa dobre nespojí (asi 3 minúty).
9. Podľa chuti pridajte soľ, korenie a trochu muškátového orieška.
10. Brandade podávajte horúce s kvapkou olivového oleja a trochou nasekanej petržlenovej vňate.

Pôvod receptu na brandade de morue parmentière

Cod brandade parmentière je recept, ktorý pochádza z obdobia renesancie. Vymysleli ho vtedajší talianski kuchári. Je to jedlo zo solenej tresky, zemiakov a smotany. Tento recept sa môže podávať teplý alebo studený. Podáva sa s chlebom alebo krutónmi.

Pôvodne sa brandade podávala v krčmách ako lacné jedlo. Stala sa však veľmi obľúbenou a v súčasnosti sa považuje za rafinované jedlo. Najznámejšia je verzia parmentière, ktorá je obľúbená najmä na juhu Francúzska.

Brandade de morue parmentière je bohaté a chutné jedlo a patrí k charakteristickým jedlám francúzskej kuchyne. Je veľmi jednoduchý na prípravu a ponúka jedinečnú a autentickú chuť. Je to jedlo, ktoré sa dá ľahko pripraviť doma a je vždy veľmi obľúbené.


Davida
O autorze, Davida
David je šéfredaktorom portálu Ludiaakomy.sk Jeho úlohou je motivovať a viesť redakčný tím, aby vytváral kvalitné a aktuálne informácie zo všetkých oblastí života v domácnosti a záhradkárstva. David je tiež veľkým milovníkom prírody a vždy sa snaží byť v kontakte s prírodným prostredím. Je členom miestneho ochranárskeho združenia a angažuje sa v boji za ochranu a zmiernenie klimatických zmien.