Brandade morue parmentière zo sušenej tresky a zemiakov je chutný recept, ktorý poteší chuťové poháriky malých aj veľkých. Ľahko sa pripravuje a má bohatú chuť, je cenená pre svoju krémovú konzistenciu a lahodnú jódovanú chuť. Prečítajte si, ako pripraviť tento tradičný recept.
Ingrediencie pre 4 osoby
-
- 500 g solenej tresky
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 stredná cibuľa
- 40 g masla
- 1 strúčik cesnaku
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ, čierne korenie a muškátový oriešok podľa chuti.
Kroky prípravy
1. Namočte tresku do studenej vody na 12 hodín.
2. Tresku sceďte a opláchnite v studenej vode.
3. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky.
4. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode do mäkka (asi 15 minút).
5. Zemiaky scedíme a roztlačíme vidličkou.
6. V hrnci rozpustite maslo na miernom ohni a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Varte, kým cibuľa nie je priesvitná (asi 5 minút).
7. Pridajte scedenú tresku a premiešajte drevenou stierkou, kým sa všetky prísady dobre nespoja (asi 5 minút).
8. Vmiešajte zemiakovú kašu a miešajte, kým sa dobre nespojí (asi 3 minúty).
9. Podľa chuti pridajte soľ, korenie a trochu muškátového orieška.
10. Brandade podávajte horúce s kvapkou olivového oleja a trochou nasekanej petržlenovej vňate.
Pôvod receptu na brandade de morue parmentière
Cod brandade parmentière je recept, ktorý pochádza z obdobia renesancie. Vymysleli ho vtedajší talianski kuchári. Je to jedlo zo solenej tresky, zemiakov a smotany. Tento recept sa môže podávať teplý alebo studený. Podáva sa s chlebom alebo krutónmi.
Pôvodne sa brandade podávala v krčmách ako lacné jedlo. Stala sa však veľmi obľúbenou a v súčasnosti sa považuje za rafinované jedlo. Najznámejšia je verzia parmentière, ktorá je obľúbená najmä na juhu Francúzska.
Brandade de morue parmentière je bohaté a chutné jedlo a patrí k charakteristickým jedlám francúzskej kuchyne. Je veľmi jednoduchý na prípravu a ponúka jedinečnú a autentickú chuť. Je to jedlo, ktoré sa dá ľahko pripraviť doma a je vždy veľmi obľúbené.