Home » Praktyczne wskazówki » Pripravte si chutný šalát Cézar za okamih! Tajomstvo jeho jedinečnej chuti? Prezradíme vám ho tu!

Pripravte si chutný šalát Cézar za okamih! Tajomstvo jeho jedinečnej chuti? Prezradíme vám ho tu!

Ak hľadáte chutný a osviežujúci šalát, šalát Cézar je ideálnou voľbou.

Vďaka kombinácii chrumkavého rímskeho šalátu, chrumkavých krutónov, čerstvého parmezánu a krémovej dresingovej zmesi je tento šalát skvelou voľbou ku každému jedlu.

Ľahko sa pripravuje a môže sa podávať teplý alebo studený. Tajomstvo jej jedinečnej chuti? Omáčka Caesar, ktorej recept tiež uvádzame!

Podľa tohto receptu si pripravte vlastnú verziu šalátu Cézar.

Ingrediencie pre 4 osoby

  • 4 kuracie filé
  • 4 plátky toastového chleba
  • 1 zväzok rímskeho šalátu
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL balzamikového octu
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1/4 šálky strúhaného parmezánu
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Prísady na omáčku Caesar:
    • 2/3 šálky majonézy
    • 2 PL citrónovej šťavy
    • 2 PL dijonskej horčice
    • 1/2 šálky olivového oleja
    • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
    • 2 PL strúhaného parmezánu

Postup prípravy

1. Kuracie filé varte na rozpálenej panvici, kým nie je uvarené, približne 15 minút. Odstráňte z ohňa a pred nakrájaním na kocky nechajte 5 minút odstáť.

2. V malej panvici zohrejte olivový olej a balzamikový ocot a orestujte na ňom mletý cesnak, kým ľahko nezhnedne, približne 3 minúty. Odstráňte z ohňa a odložte bokom.

3. Vo veľkej mise jemne premiešajte rímsky šalát, kocky kuracieho mäsa, plátky opečeného chleba, olej a ocot, cesnakovú zmes a strúhaný parmezán a soľ a korenie podľa chuti.

4. Okamžite podávajte s omáčkou Caesar (pozri recept nižšie).

Recept na omáčku Caesar:

1. Vo veľkej miske zmiešajte majonézu, citrónovú šťavu a dijonskú horčicu, kým sa prísady dobre nezmiešajú.

2. Postupne pridávajte olivový olej za stáleho šľahania do hladka.

3. Pridajte nasekaný cesnak a nastrúhaný parmezán a miešajte, kým sa všetky prísady dobre nezapracujú.

4. Pred podávaním so šalátom Cézar (pozri recept vyššie) podľa chuti osolíme a okoreníme.

Pôvod receptu na šalát Caesar

Šalát Caesar je zmes rímskeho šalátu, krutónov, parmezánu a sardelovej omáčky, ktorá sa stala populárnou v 20. rokoch 20. storočia v Spojených štátoch.

Legenda hovorí, že recept vymyslel mexický reštaurátor Cesar Cardini v Tijuane v Mexiku. Odvtedy sa recept nezmenil a stal sa neoddeliteľnou súčasťou americkej kuchyne.

Šalát Cézar sa dnes podáva v mnohých reštauráciách po celom svete.


Davida
O autorze, Davida
David je šéfredaktorom portálu Ludiaakomy.sk Jeho úlohou je motivovať a viesť redakčný tím, aby vytváral kvalitné a aktuálne informácie zo všetkých oblastí života v domácnosti a záhradkárstva. David je tiež veľkým milovníkom prírody a vždy sa snaží byť v kontakte s prírodným prostredím. Je členom miestneho ochranárskeho združenia a angažuje sa v boji za ochranu a zmiernenie klimatických zmien.