Obsah
Ak hľadáte chutný a osviežujúci šalát, šalát Cézar je ideálnou voľbou.
Vďaka kombinácii chrumkavého rímskeho šalátu, chrumkavých krutónov, čerstvého parmezánu a krémovej dresingovej zmesi je tento šalát skvelou voľbou ku každému jedlu.
Ľahko sa pripravuje a môže sa podávať teplý alebo studený. Tajomstvo jej jedinečnej chuti? Omáčka Caesar, ktorej recept tiež uvádzame!
Podľa tohto receptu si pripravte vlastnú verziu šalátu Cézar.
Ingrediencie pre 4 osoby
- 4 kuracie filé
- 4 plátky toastového chleba
- 1 zväzok rímskeho šalátu
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL balzamikového octu
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1/4 šálky strúhaného parmezánu
- Soľ a korenie podľa chuti
- Prísady na omáčku Caesar:
- 2/3 šálky majonézy
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 PL dijonskej horčice
- 1/2 šálky olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 PL strúhaného parmezánu
Postup prípravy
1. Kuracie filé varte na rozpálenej panvici, kým nie je uvarené, približne 15 minút. Odstráňte z ohňa a pred nakrájaním na kocky nechajte 5 minút odstáť.
2. V malej panvici zohrejte olivový olej a balzamikový ocot a orestujte na ňom mletý cesnak, kým ľahko nezhnedne, približne 3 minúty. Odstráňte z ohňa a odložte bokom.
3. Vo veľkej mise jemne premiešajte rímsky šalát, kocky kuracieho mäsa, plátky opečeného chleba, olej a ocot, cesnakovú zmes a strúhaný parmezán a soľ a korenie podľa chuti.
4. Okamžite podávajte s omáčkou Caesar (pozri recept nižšie).
Recept na omáčku Caesar:
1. Vo veľkej miske zmiešajte majonézu, citrónovú šťavu a dijonskú horčicu, kým sa prísady dobre nezmiešajú.
2. Postupne pridávajte olivový olej za stáleho šľahania do hladka.
3. Pridajte nasekaný cesnak a nastrúhaný parmezán a miešajte, kým sa všetky prísady dobre nezapracujú.
4. Pred podávaním so šalátom Cézar (pozri recept vyššie) podľa chuti osolíme a okoreníme.
Pôvod receptu na šalát Caesar
Šalát Caesar je zmes rímskeho šalátu, krutónov, parmezánu a sardelovej omáčky, ktorá sa stala populárnou v 20. rokoch 20. storočia v Spojených štátoch.
Legenda hovorí, že recept vymyslel mexický reštaurátor Cesar Cardini v Tijuane v Mexiku. Odvtedy sa recept nezmenil a stal sa neoddeliteľnou súčasťou americkej kuchyne.
Šalát Cézar sa dnes podáva v mnohých reštauráciách po celom svete.