Je to chutná zmesčerstvých ingredienciíPatria medzi ne paradajky, paprika, cibuľa a bylinky. Je to veľmi jednoduchá na prípravu a je výborným jedlom na horúce letné dni. Tu je náš recept na domáce gazpacho.
Ingrediencie pre 4 osoby
-
- 500 g zrelé paradajky
- 1 uhorka
- 1 červená paprika
- 1 strúčik cesnaku
- 2 polievkové lyžiceolivový olej
- 2 polievkové lyžice octu sherry
- 1 čajová lyžička soli
- 1 štipka mletého čierneho korenia
- 50 g zatuchnutý biely chlieb
- syrová šunka nakrájaná na kocky (voliteľné)
Postup prípravy
1. Umyte a ošúpeme paradajkyošúpeme paradajky, uhorky a papriku. Zeleninu nakrájajte na malé kocky.
2. Cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Všetku zeleninu vložíme do misy a ochutíme olivovým olejom, octom, soľou a korením. Dobre premiešajte.
3. Chlieb nakrájajte na kúsky a namočte na 10 minút do misy so studenou vodou. Chlieb dobre osušte a pridajte ho k zelenine. Dobre premiešajte.
4. Chladiť 2 hodinyPotom gazpacho rozmixujte na hladké pyré pomocou ručného mixéra alebo kuchynského robota, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
5. Podávajte chladené (pri teplote od 5 °C do 8 °C), spolu s malými kockami šunky, ak ich chcete pridať do gazpacha.
Pôvod receptu na gazpacho
Gazpacho je studená polievka pochádzajúca z Andalúzieregión v južnom Španielsku. Recept pochádza z rímskych čias, ale časom sa upravoval. Za súčasnú verziu, ktorá obsahuje paradajky a olivový olej, sú údajne zodpovední Arabi. Môžu sa pridať aj iné prísady podľa chuti, napríklad korenie. Gazpacho sa podáva chladené a v lete je veľmi obľúbené, pretože je veľmi osviežujúce a výživné. Je to jednoduchý a chutný recept, ktorý je veľmi obľúbený v Španielsku a na celom svete.