Osso Bucco je klasický taliansky recept, ktorý poteší každé chuťové bunky. Je to bohaté a chutné jedlo z kúskov teľacieho mäsa, ktoré sa dokonale uvarilo v stredomorskej paradajkovej omáčke a ochutilo bylinkami.
Krok za krokom vás prevedieme všetkými krokmi prípravy tohto tradičného talianskeho pokrmu, takže sa pripravte na objavovanie tohto kulinárskeho zázraku!
Ingrediencie pre 4 osoby
– 4 teľacie osso-bucco, každé približne 500 g
– 80 g masla
– 6 plátkov slaniny
– 2 cibule nakrájané nadrobno
– 1 strúčik cesnaku, nasekaný
– 200 ml suchého bieleho vína
– 2 mrkvy nakrájané na kocky
– 2 stonky zeleru, nakrájané na kocky
– 2 zrelé paradajky, olúpané a zbavené jadierok, nakrájané na kocky
– 1 bouquet garni (tymián, bobkový list, petržlenová vňať)
– Soľ a korenie podľa chuti
Kroky prípravy
1. Predhrejte rúru na 160 °C.
2. V zapekacej miske rozpustite maslo a osso bucco opečte dozlatista. Osso bucco vyberieme a odložíme bokom.
3. Na tej istej panvici 3 minúty smažte cibuľu a cesnak. Potom pridajte biele víno a 5 minút redukujte.
4. Vráťte osso bucco na panvicu, pridajte slaninu, mrkvu, zeler, paradajky a bouquet garni. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Prikryte a pečte v rúre 1 h30 pri 160 °C.
5. Podávajte horúce s ryžou alebo cestovinami!
Pôvod receptu na osso-bucco
Osso-bucco je tradičný severotaliansky recept. Je to chutná príprava na báze teľacieho mäsa, ktorá pozostáva z kúska teľacieho alebo teľacieho mäsa nakrájaného na plátky, duseného na pare a podávaného s omáčkou na báze paradajok a zeleniny.
Recept je veľmi starý a prvýkrát sa spomína v talianskej kuchárskej knihe z 18. storočia. Pôvod tohto pokrmu nie je istý, ale predpokladá sa, že pochádza od Lombardov, obyvateľov severného Talianska.
Osso-bucco je v Taliansku už dlho obľúbeným receptom. Dnes je obľúbený na celom svete a stal sa klasikou talianskej kuchyne.
Často sa podáva so zeleninou alebo cestovinami a je jedným z najobľúbenejších jedál v talianskych reštauráciách.