Tento recept je jednoduchý na prípravu a nezaberie veľa času. Focaccia je chlieb pochádzajúci z Talianska ktorý môže byť posypaný paradajkami, olivami, syrom a bylinkami. V sprievode zeleného šalátu je výbornou voľbou pre rýchle a chutné jedlo ! Bude to hit aj na aperitív medzi priateľmi.
Zloženie pre 4 osoby
-
- Biela múka: 500 g
- Pekárske droždie : 10 g
- Soľ: 10 g
- Olivový olej: 30 g
- Teplá voda: 300 ml
- Sušené oregano : 5 g
- Ďalší olivový olej na dochutenie: 10 ml
Postup prípravy
Krok 1: Rozpusťte pekárske droždie v teplej vode. Nechaj 5 minút odstáť.
Krok 2: Vo veľkej miske zmiešajte múku, soľ a sušené oregano.
Krok 3: Vmiešajte olivový olej a zmes droždia. Hnieť, kým na hladké cesto.
Krok 4: Z cesta vytvorte guľu a necháme 30 minút odpočívať pri izbovej teplote.
Krok 5: Cesto rozvaľkajte na plechu vystlanom papierom na pečenie a prstami urobíme na povrchu niekoľko dier..
Krok 6: Pokvapkajte trochou olivového oleja a pečte 20 minút pri 210 °C.
Krok 7: Pred podávaním nechajte vychladnúť.
Pôvod receptu na focacciu
Focaccia je veľmi starý taliansky recept, ktorý pochádza zo starovekého Ríma. V tom čase bol známy ako panis focacius“. a bol považovaný za chlieb chudobných. Vyrábal sa z múky, olivového oleja, vody a soli a často bol ozdobený bylinkami. Po stáročia bola základom talianskej kultúry a kuchyne.
Postupom času sa recept prispôsobil chutiam a preferenciám spotrebiteľov. Z ďalšie zložky ako sú paradajky, cibuľa a cesnak boli pridané do základu, aby sa aby bol chutnejší. Dnes je focaccia populárnejšia ako kedykoľvek predtým a považuje sa za klasiku talianskej kuchyne.